Vas skrbi, da si nikoli ne boste mogli kupiti svojega domovanja?

Za večino Slovencev je zelo pomembno biti lastnik strehe nad svojo glavo. Splošno mnenje je, da je biti podnajemnik zapravljanje denarja, ki bi ga lahko investirali v nakup. Toda trg dela je čedalje bolj negotov, kreditom se je treba zavezati praktično za preostanek življenja, kljub ekonomski krizi pa so cene nepremičnin še vedno visoke.

Visoka vrednost, ki jo kot družba prisojamo lastništvu doma, po drugi strani pa čedalje bolj negotov način življenja in dela, pomeni, da mnogi ljudje trpijo, ker si ne morejo privoščiti svojega doma ali pa si ga lahko privoščijo le z velikim odrekanjem in stresom. Pa je res vredno biti potrt zaradi tega? Tudi najemanje ima namreč svoje prednosti.

 Brez strahu, da ne boste mogli odplačati posojila


Jemanje kredita je dolgoročna obveza, ki v nas zaseje neprijetno skrb, da ga nekoč morda ne bomo mogli več odplačevati. Kot pravi Mladen Babić, direktor Val nepremičnin, se z najemanjem izognete tveganju zaradi gibanja obrestnih mer, ni pa vam treba niti skrbeti, ali izpolnjujete pogoje za pridobitev kredita. Kaj pa se lahko zgodi, če denimo izgubite službo in posojila ne morete več odplačevati? Kot pravi Samo Rebernik, direktor Rebernik nepremičnin, boste morali verjetno prodati težko pridobljeno domovanje oziroma vam ga bo zasegla vaša banka. Stanovanje bo prodano po nižji ceni, s tem pa boste izgubili ves denar, ki ste ga do tedaj vložili vanj: vse svoje prihranke, mesečne obroke banki kot tudi ves denar, ki ste ga vložili v njegovo prenovo. Lahko torej pristanete na slabšem, kot ste bili na začetku.

Toda bodimo bolj optimistični. Recimo, da lahko vsak mesec odplačujete posojilo in obresti. Samo Rebernik navaja primer: odločili ste se kupiti dvosobno, 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, ki je staro petindvajset let in je v prvotnem stanju. Takšno domovanje je vredno okoli 110 tisoč evrov, vi pa ste privarčevali 20 tisoč evrov, zato si morate v banki sposoditi 90 tisoč evrov, ki jih morate odplačati v naslednjih dvajsetih letih. To pomeni, da boste za posojilo z nespremenljivo obrestno mero vrnili okoli 160 tisoč evrov, s spremenljivo obrestno mero pa okoli 135 tisoč evrov. Skupaj boste torej za stanovanje odšteli 180 tisoč evrov oziroma 155 tisoč evrov. Ta cena pa ne upošteva dodatnih stroškov adaptacije, ki jo stanovanje s takšno vrednostjo skoraj zagotovo potrebuje, poleg tega pa tudi ne stroškov popravil, ki se jih bo v dvajsetih letih prav tako nabralo kar nekaj. V stanovanje boste po Rebernikovem mnenju torej v dvajsetih letih verjetno vložili kar približno 20 tisoč evrov.

Po drugi strani Rebernik meni, da bi za takšno stanovanje mesečno plačevali približno 550 evrov najemnine. V dvajsetih letih bi torej plačali 132 tisoč evrov najemnine, poleg tega pa ne bi imeli nobenih stroškov za adaptacije in popravila (razen, če bi poškodbe seveda povzročili sami). Jelka Perner, direktorica Gazela nepremičnin, opozarja, da trenutno cene najemnin tudi padajo, zato bi lahko morda naslednjih dvajset let plačevali celo nekoliko nižjo ceno.

Ne plačujete za popravila in zavarovanje


Pokvarjen hladilnik ali počena cev za lastnika domovanja pomenita, da mora hitro nabrati večjo količino denarja, da bi lahko v njem normalno živel še naprej. Po besedah Jelke Perner pa je najemnik oproščen takšnih plačil. Ni mu treba vlagati v stanovanje, ga vzdrževati in popravljati, saj je za vse investicije, ki povečujejo vrednost nepremičnine, odgovoren njen lastnik. Najemnik tudi ne nosi stroškov zavarovanja nepremičnine, ne plačuje davkov, ki so povezani z lastništvom, če je stanovanje opremljeno, pa prihrani tudi pri nakupu pohištva.

Popolnoma ste prilagodljivi


Kredit pomeni, da ste se odločili, da boste v nekem stanovanju preživeli najmanj dvajset let. Če ga odplačujete s partnerjem, ste se pravzaprav obvezali tudi, da boste toliko časa v partnerstvu. Prednost najemanja, pravi Jelka Perner, pa je, da lahko stanovanje odpoveste, kadar hočete, in to precej na hitro. Po zakonu odpovedni rok znaša tri mesece, vendar pa se v praksi lahko odselite že po enem.

V današnjem svetu je to izredna prednost – morda je to v primerjavi z nakupom tudi največja prednost najemanja. Kot pravi Mladen Babić, se lahko, če vam ne ustreza več lokacija stanovanja ali pa je najemnina postala previsoka, preprosto odselite. Če pa ste stanovanje kupili in vam ob njem čez deset let zgradijo stadion, boste morali še kar nekaj časa poslušati razgrajanje navijačev. Če ste mislili, da boste imeli čez deset let višjo plačo, pa so vam jo razmere na trgu nenadoma znižale, prav tako ne boste mogli hitro poiskati cenejše streho nad glavo, temveč boste morali zmanjšati prav vse ostale stroške. Kot pravi Samo Rebernik, lahko stanovanje kupite tudi kot samski, kasneje pa si ustvarite družino in ste prisiljeni poiskati večji prostor. Takšno stanovanje je dražje in potrebuje večji kredit, razlika med kupnino in najemnino pa se v dvajsetih letih še poveča.

Najem nepremičnine tudi pomeni, da vam službe ni treba iskati samo v vaši geografski okolici. Če denimo prejmete boljšo ponudbo v tujini, lahko svojo nepremičnino sicer res tudi prodate, vendar po besedah Mladena Babića celo pri tem izgubite nekaj denarja, saj morate plačati ustrezne davke; kar nekaj časa pa lahko tudi mine, preden jo sploh lahko predate v druge roke. Pravzaprav se lahko zgodi, da niti nimate kupcev in morate nato plačevati stroške dveh nepremičnin.

Samski ali mladi naj se odločijo za najem


Seveda denar, ki ste ga izplačali najemodajalcu, ni več vaš; prav tako pa lastništvo doma daje dodaten občutek varnosti. Toda nakup stanovanja je izredno pomembna življenjska odločitev, ki zahteva kar nekaj načrtovanja in premisleka; v nekaterih primerih pa se mu je morda vsekakor bolje tudi izogniti. Ljudje, ki nimajo stalne službe, niso dovolj kreditno sposobni, so samski ali mladi ter morda niti še ne vedo, kam jih bo življenje odpeljalo, naj se raje odločijo za najem. Poleg tega pa je povsem mogoče tudi, da ne morete kupiti stanovanja v boljši soseski, lahko pa zanj plačujete vsaj mesečno najemnino.

Vir: http://mojdom.dnevnik.si/sl/Uporabno/2580/Vzeti+posojilo+ali+biti+do+konca+%C5%BEivljenja+podnajemnik

Avtor: LINA ERŽEN; datum 11.4.2011